0 364 224 09 50

Etkinlik Takvimi

Karadut Fidanı Dağıtım Programı

28.03.2022
Karadut Fidanı Dağıtım Programı

2019 yılında başlatılan süne ile biyolojik mücadele projesi kapsamında, borsamızda karadut fidanı dağıtım programı düzenlendi.

Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen programa Çorum Valisi Mustafa Çifçi, Ak Parti MKYK Üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, Belediye Başkanı Dr.Halil İbrahim Aşgın, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, Siyasi Parti İl Başkanları, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Protokol üyeleri ve Köy Muhtarları  katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat “Hububatın ana zararlısı olan, süne tahribatından dolayı hem üretici, hem de ülke ekonomisi büyük kayıplar yaşamaktadır. Bu kapsamda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile borsamız mühendisleri kışlaklara giderek süne sayımı gerçekleştirdiler. Yapılan sayımlar sonucunda tespit edilen yüksek süne oranından dolayı, 2019 yılında Çorum Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Borsamız işbirliğinde “Süne ile Biyolojik Mücadele” projesi başlattık. Proje kapsamında 2019 yılında doğaya keklik salımı, 2020 yılında karadut fidanı, 2021 yılında vişne kızılcık ve badem fidanı dağıtımlarını yaptık. Çiftçilerimizi süneye karşı bilinçlendirmek adına afişler hazırlanarak merkez ve ilçe köylerine dağıtımını yaptık. Borsamız satış salonuna ya da analiz amacıyla gelen buğdaylardan örnekler alınıp, buğdayın hasat edildiği köyler ve bulunduğu yöreler dikkate alınarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 2018 yılında %5,4 olan süne tahribat oranı 2021 yılı ölçümlerine göre %1,3 düzeyine düşmüştür.

Biyolojik mücadele ile asıl amacımız buğdayın ekmeklik özelliğini korumak ve çiftçinin ürettiği ürünün kalitesini, değerini artırarak hem çiftçilerin hem de ülke ekonomisinin kazançlı çıkmasını sağlamaktır.

2021 yılında borsamızda 360.000 ton buğday tescili yapılmıştır. Yaklaşık olarak 200 Milyon TL üreticimize katkı sağlamıştır. Bu paranın ilimizde 3 defa döndüğünü düşünürsek 600 Milyon TL lik artı katkı sağlanmıştır.

Hububat ekimi yapılan  arazilerin çevresinde yapılacak ağaçlandırma çalışması ile sünenin doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böcek olan parazitoitlerin yaşayabileceği ortamlar oluşmaktadır. Parazitoitlerin doğal ortamlarının arttırılması amacıyla yapılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, tarla kenarlarına dikilmek üzere, köy muhtarlarımıza 7.300 adet dut fidanı teslim edeceğiz.

İnşallah önümüzdeki dönemlerde de fidan dağıtımı, keklik salımı, Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü tarafından farklı türlerde üretilen faydalı böceklerin salımı için, biyolojik mücadele çalışmalarımız devam edecektir.

Proje finansmanına katkıda bulunan, programın gerçekleşmesinde emeği geçen Çorum Valiliği,Çorum Belediyesi,Alaca Belediyesi, Alaca Ticaret Borsası,Çorum İl Özel İdaresi,Tarım ve Orman İl Müdürlüğü,Ziraat Odası,Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği,Çorum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği,Veteriner Hekimler Odası,Karadenizbirlik, Pankobirlik ve Borsamızın da katkılarıyla düzenlenen programa katılım sağlayan herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.”dedi.

Protokol konuşmalarının ardından köy muhtarlarına karadur fidanları teslim edilerek, program sona erdi.