T.C.
ÇORUM
TİCARET BORSASI
BORSA KOTASYONUNA DÂHİL ÜRÜNLERİN FİRE VE ZAİYAT ORANLARINA İLİŞKİN TEAMMÜL KARARLARI
Çorum Ticaret Borsası Meclisi'nin,30.06.1989 tarih ve 8 sayılı toplantısında 5174 sayılı Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa istinaden çıkartılan Borsa Muamelat Yönetmeliğinin 37.Maddesine istinaden Fire ve Zaiyat nispetleri teamül kararı alınmıştır.
Cinsi |
Alımdan Satıma Kadar Tahmil Nakliye % |
Kantar Farkı % |
Depolama Farkı % |
Toplam (%) |
Mercimek (Natürel) |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
% 3 |
Nohut “ |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
% 3 |
Fasulye “ |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
% 3 |
Fiğ “ |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
% 3 |
Çemen “ |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
% 3 |
Kimyon “ |
% 2 |
% 1 |
% 2 |
% 5 |
Ayçiçeği Yağlık (Natürel) |
% 2 |
% 2 |
% 6 |
% 10 |
Ayçiçeği Çerezlik “ |
% 3 |
% 3 |
% 5 |
% 11 |
BAKLİYAT
NATÜREL BAKLİYATIN ELENİP İHRAÇ EDİLECEK HALE GELMESİ VE TSE STANDARTLARINA
UYGUN ŞEKİLDE HAZIRLANMASINA KADAR OLAN FİRE NİSPET LİSTESİ
Cinsi |
Alımdan Satıma Kadar Kantar Depolama, Eleme, Taş, Toprak |
Kantar |
Depolama |
Eleme Taş, Toprak |
Toplam (%) |
Mercimek |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%5 - %7 |
%8 - %10 |
Nohut |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%3 - %5 |
%6 - %8 |
Fasulye |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%3 - %7 |
%6 - %10 |
Fiğ |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%3 - %7 |
%6 - %10 |
Çemen |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%2 - %5 |
%5 - %8 |
Kimyon |
% 1 |
% 1 |
% 1 |
%7-%10 |
%10 - %13 |
HUBUBAT
Cinsi |
Alım, Satım Tahmil Nakliye |
Kantar |
Depolama |
Toplam |
Buğday |
% 1 |
% 0,50 |
% 1 |
%2,50 |
Arpa |
% 1 |
% 0,50 |
% 1 |
%2,50 |
Çavdar |
% 1 |
% 0,50 |
% 1 |
%2,50 |
Yulaf |
% 1 |
% 0,50 |
% 1 |
%2,50 |
Mısır |
% 1 |
% 0,50 |
% 3 |
%4,50 |
Kepek (Toptan) |
% 1 |
% 0,50 |
% 3 |
%4,50 |
Kepek (Perakende) |
% 2 |
% 1 |
% 3 |
% 6 |
HUBUBAT MAMULLERİ
Hububatların mamul madde(un) imalatı safhasında;
Cinsi |
Buğdayın Tremiye Dökülüşüne kadar Fire Nispeti |
Kantar |
Depolama |
Toplam |
Un (İmalatta) |
% 0,50 |
% 0,50 |
% 1 |
% 2 |
Cinsi |
Ot, Saman, Çöp Bit Yeniği Vs. % |
Kırık Buğday % |
Taş-Kum % |
Mekanik Depolamalar % |
Toplam ( %) |
Un (Tremiye Dökülen ve Kuru Temizleme İşlem) |
% 2 |
% 0,50 |
- |
- |
% 2,50 |
Un (Yıkama Safhasında) |
- |
%0,50 |
% 1 |
%0,50 |
% 2 |
Netice olarak; yıkanmış ve temizlenmiş buğdayın ilk kırılmaya gelinceye kadarki kayıplar
toplamı en çok %6,5 olması teamüldendir.
Buna göre;100 kg. Buğdaydan değirmenlerin yapılış ve diyagramlarına göre 101 veya 102 kg. Mamul madde alınabilir.
a) 72/74 Randıman un imalinde;73 kg. 1 no’lu un,6 kg. 2 nolu un,2 kg. 3 nolu un,1,5 kg.razmol,19 kg. kepek ki cem ’an 101,5 kg. mamul alınması teamüldendir.
b) 100 kg. buğdaydan 80 randımanlı un imalinde,80 kg. ekmeklik un 1,5 kg razmol,
20 kg. kepek alınması teamüldendir.