1968 yılında açılan Çorum Müzesi, yeni binasına 2000 yılında taşınmış, 2003’de ziyarete açılmıştır. “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olan müze binasında, Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonları birbirinden bağımsız olarak düzenlenmiştir.
Arkeoloji salonunda, Alacahöyük ve Kuşsaray kazılarında bulunmuş olan Kalkolitik Çağ eserleri ile başlayan kronolojik bir sergi düzeni vardır. Bunu Eski Tunç Çağı Resuloğlu Mezarlık kazısı buluntuları ile Alacahöyük kazı buluntularının sergilendiği vitrinler takip etmektedir. Aslına uygun olarak sergilenen Eski Tunç Çağı Alacahöyük mezarı yanında bu mezara ait ölü gömme töreni interaktif olarak ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır.
Çorum’da yapılan arkeolojik kazılarda (Boğazköy-Hattuşa, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Yörüklü-Hüseyindede) açığa çıkartılan Hitit dönemi eserleri arasında müze koleksiyonunda özel bir yere sahip kabartmalı vazolar ve bu vazolar yanında yar alan ekran ile yine ziyaretçiler interaktif olarak eserler hakkında bilgi edinebilmektedirler. Ayrıca Hitit mimarisi sergi alanında Hitit arabası ile Hitit başkenti Hattuşa Örenyeri sanal olarak gezilebilmektedir.
Müzede, Hitit dönemine ait üzeri çivi yazılı (M.Ö.1430) ünik bronz kılıç, Unesco tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy-Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar ile çivi yazılı tabletler, dönemindeki kullanım durumlarını gösteren canlandırmalar eşliğinde sergilenmektedir.
Pazarlı kazısında açığa çıkartılmış olan Frig Dönemi buluntularını aynı döneme ait Boğazköy-Hattuşa ve Alacahöyük eserleri izlemektedir. Frig dönemini Helenistik, Galat, Roma ve Bizans dönemi seramik, cam ve madeni eserlerin teşhiri takip eder. Bu salonda Roma Dönemine tarihlenen bir güneş saati çalışma sistemi ile birlikte sergilenmektedir. Ayrıca, müzede Helenistik, Roma eyalet ve resmi sikkeler ile Doğu Roma ve İslami dönem sikkelerinden oluşan zengin bir sikke koleksiyonu da bulunmaktadır.
Çorum müzesi Etnografya salonu, Türk sanatının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir bölümdür. Bu salonda Çorum’a özgü bakırcılık, leblebicilik ve kahvehane kültürünü yansıtan üç ayrı dükkân, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak canlandırılmıştır.
Müzede, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde sesli rehberlik sistemi ücretsiz olarak ziyaretçiler tarafından kullanılabilmektedir.
Ayrıca Müzenin “Çorum Museum Collection” isimli mobil uygulaması hayata geçirilmiştir. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulamada kullanıcılar; Çorum, Boğazköy ve Alacahöyük Müze ve Ören yerleri ile Hitit Uygarlığı hakkında bilgilere erişebilmektedirler. Müzeyi gezerken de kullanılabilecek bir araç olan uygulama, kullanıcıların telefonlarında saklayabilecekleri ve her zaman erişebilecekleri bir bilgi bütünüdür. Uygulamaya Google Play veya App Store’dan ücretsiz olarak erişilmektedir.