YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ ALİ BEKTAŞ 21-25 MAYIS DÜNYA SÜT HAFTASI KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLERE KATILDI.

27.05.2015

21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Çorum Park önünde kutlama programı gerçekleştirildi.

Programa Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, İl Defterdarı Ali Sormaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, SGK İl Müdürü Duran Cesur, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, PTT Baş Müdürü Ziya Başıaçık, Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, bazı kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Program açılış konuşmasını İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş yaptı.

Ermiş, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince 21 Mayıs’ın federasyona üye tüm ülkelerde "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını belirterek, "Bu çerçevede 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğumuz 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından "Süt Haftası" olarak ilan edildi. Hafta dolayısıyla Bakanlığımızca sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olmak yurt içi talebi canlandırmak her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığını kazandırmak süt ve süt mamullerinin besin değeri konusunda kam oyunu aydınlatarak tüketimin artmasını sağlamak amacıyla tüm yurtta süt tüketimini arttırma kampanyasını başlatılmıştır. Ülkemizde ortalama kişi başı süt tüketimi 182 litre olup bu ortalama dünya ortalama tüketiminden fazla ancak gelişmiş ülkelerden azdır. Süt içme alışkanlığı yaygınlaştırmak ve çocuklar üzerinde gelişime doğrudan etkisi dolayısıyla bakanlığımız okul sütü programını başlatmış olup ilköğretim okullarında süt dağıtımı yapılmaktadır. Bu uygulama diğer besin maddeleriyle de desteklenerek çocuklarımızın sağlıklı gelişebilmelerine katkı sağlamaktadır" dedi.

Ermiş, "Ülkemizde ortalama 18 milyon ton süt üretilmekte olup bu miktarın 250 bin tonu ilimizden karşılanmaktadır. Son yıllarda modern çiftliklerle birlikte üretim miktarımızın son 10 yılda 3 kat artmış ve özellikle süt toplayan birlik ve kooperatiflerin soğutulmuş süt zinciriyle daha sağlıklı bir üretim gerçekleştirilmektedir. Sütün sağlık toplanmasıyla birlikte tüketiminin daha sağlıklı olan üretim izni olan ve ambalajlı ürünlerin tüketilmesi ile yapılması ve sokak sütünün tercih edilmemesi gerekmektedir. 21 Mayıs 1956 yılından bu yana dünyada süt günü kutlanmakta olup daha önce de zikrettiğimiz gibi süt tüketiminde farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 21-25 Mayıs arasında kutlanmakta olan Dünya Süt Gününüz bu amaca hizmet için kutlu olmasını diler saygılar sunarım" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş’in konuşmasının ardından Albayrak Ortaokulu öğrencileri vatandaşlara süt dağıttı. Etkinlik halayların çekilmesinin ardından sona erdi.