0 364 224 09 50

Haberler

TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN "TAMBUĞDAY,SAĞLIK VE EKMEK İSRAFI DURUM DEĞERLENDİRMESİ"PANELİ DÜZENLENDİ

04.05.2015
TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN "TAMBUĞDAY,SAĞLIK VE EKMEK İSRAFI DURUM DEĞERLENDİRMESİ"PANELİ DÜZENLENDİ

Çorum Toprak Mahsulleri Ofisi, Hitit Üniversitesi Ve Çorum Ticaret Borsası Tarafından Ortaklaşa ´´Tam Buğday, Sağlık Ve Ekmek İsrafı Durum Değerlendirmesi´ ´Paneli Düzenlendi.

Hitit Üniversitesi Toplantı Salonunda Gerçekleşen Panelde Çorum İl Müftü Yardımcısı Abdullah Pamuklu, Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Bektaş, TMO Şube Müdürü Fahri Kesepara, Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Seçil Türksoy, Diyetisyen Arzu Ercan Konuşma Yaparak Katılımcıları Ekmek İsrafı Hakkında Bilgiler Verdiler.

Toplantı Sonrasında Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Bektaş Katılımcılara Plaket Takdim Ederek Teşekkürlerini Bildirdi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Bektaş´ın Panelde Yaptığı Konuşma Metni Şu Şekilde;

Hayatta israf ettiğimiz pek çok şey vardır. Hava, su, giyecek, para, zaman,v.s….Ama İsraf hem dinimizde hem de sosyal hayatta kabul görmez, israf haramdır.

Bildiğiniz gibi, İnsanların hayatındaki olmazsa olmazı su ve ekmektir. Ülkemizde insanların günlük enerji ihtiyacının çoğu, tahıllardan özellikle de ekmekten sağlanmaktadır. Ekmek sever bir ülke olduğumuz için, ekmeksiz yemek düşünülemez. Buna karşın, soframızda baş tacı ve nimet olarak kabul ettiğimiz ekmeği maalesef israf etmeden tüketemiyoruz.

En kolay temin edilen ve en ucuz gıda ekmektir, örneğin muz onun 5 katı fiyattadır ama sadece ekmeği yerde görsek öpüp başımıza koyarız. Bu nedenledir ki, israf denilince ilk aklımıza gelen hep ekmek israfı oluyor. Halen dünyada da milyonlarca insan, açlıktan ölüyor ve açlığın nedeni gıda yetersizliği değil; israftır.

Ülkemizdeki ekmek israfını rakamlarla ifade etmemiz gerekirse, üretilen ekmeğin yaklaşık yüzde 6’sı israf ediliyor ve bu ekmek israfından ülkemiz yıllık ortalama 1 buçuk milyar lira kayıp yaşıyor. Bu ekmek israfının bugünkü parasal karşılığı; 1,5 milyar liradır. Bu rakam dünya sıralamasında ilk sıralarda olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz, bir yıllık gelire eşdeğerdir.  Yılda 2.1 milyar adet ekmek çöpe gidiyor. Çöpe giden bu ekmek sayısı ile ülkemizde her yıl 500 adet okul,500 km de yol yapılabilecektir. Ancak biz biliyoruz ki, bu İsraf kötü niyetten değil bilgisizlikten kaynaklanıyor ve maalesef her geçen gün artan bir eğilim gösteriyor.

İsraf edilen her dilim ekmekte, dünyadaki aç insanların da hakkının bulunduğunun bilinciyle hareket edilerek ülkemizde ciddi boyutlara ulaşmış olan ekmek israfının önüne geçilmesi ve ortaya çıkan ekonomik kaybın önlenebilmesi için bu tarz panellerin arttırılması gereklidir.

Bunun gibi toplantı ve panellerle, israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemlerle muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplum bilinçlenecek, tam buğday ekmeğinin tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. 

Tüketim toplumu olduğumuz ve her şeyi hızlı tükettiğimiz için, maalesef tasarrufu ve yeniden kullanmayı unuttuk.Eskiden ekmeği daha güzel değerlendirirdik örneğin benim annem, misafir için ekmek aldıysa kalan ekmekleri ertesi gün buharda ısıtırdı ya da yağda kızartırdı ve biz o ekmekleri yine yerdik. Bunları yeniden hatırlayıp hayata geçirmeliyiz. 

İlimizde ekmek israfının önüne geçilebilmesi için rektörümüz sayın Prof.Dr.Reha Metin ALKAN Bey’in çok değerli çalışmaları ile yapılan fırında, el değmeden üretilen paketli ve doğal ekmekler, bu konuda üniversitelerin öncü olma vizyonunun olduğunu bir kere daha göstermiştir. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Ekmeğin; üretici firmalar açısından satılabilecek miktarda üretilmesi, yemekhaneler dâhil tüketiciler açısından ihtiyaç duyulduğu kadar satın alınması, dilimlenerek servis edilmesi, uygun şartlarda muhafaza edilmesi, bayatlayan ekmeklerin ise yine insan gıdası olarak çeşitli yöntemlerle değerlendirilmesi hususlarında bilgilendirici ve teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır. Bayat ekmeklerin hayvanlara verilmesi, ekonomik olarak israfa neden olmakla beraber hayvan sağlığı bakımından da sakıncalıdır. Tabi ki hayvanlara da ekmek verilebilir ancak ekmek öncelikle bir insan gıdasıdır ve hayvanlara veriliyor olması onun fazla alındığının işaretidir, uygun tüketilmediğini ve israf edildiğini gösterir.

Doğrudan hayvanların beslenmesi amacıyla kullanılacak yem yerine ekmeğin kullanılması, hem ekonomik bakımdan israfa neden olmakta, hem israfı artırıcı riskler taşımakta hem de hayvan sağlığı bakımından sorunlar doğurmaktadır. Bu yanlış uygulamalar, bayatlayan ekmeklerin sürekli çöpe atılması ve toplatılması şeklinde sürüp gidecektir. 

 Herkesi yeniden israf ettikleri kaynaklar için yeniden kendini gözden geçirmeye, toplumsal bilinçle beraber ekmek israfının önüne geçmeye davet ediyorum.



FOTO GALERİ


Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN

Çorum Ticaret Borsası / TMO, HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET BORSASI TARAFINDAN