ÇORUM TİCARET BORSASI "TOBB COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN DENETLENMESİ " EĞİTİMİNDE

06.01.2017

Ticaret Borsası Genel sekreteri Funda Ertekin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetlenmesi Eğitimi’ne katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde(TOBB) Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetlenmesi Eğitimi gerçekleştirildi.  Eğitim programına; TSE Belgelendirme Merkezi Başkanı Alper Veyisoğlu, TSE Gıda Sektörü Müdürü Nihal Sahar, TOBB Reel Sektör Arge Uygulama Daire Başkanı Fatih Soysal ve Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Neşe İloğlu ve TOBB’a bağlı Ticaret Oda ve Borsalarından üyeler katıldı.

TSE ile TOBB arasında, TSE’nin Ticaret Oda ve Borsalarının coğrafi işaretli ürünlerin denetimi faaliyetlerine teknik destek vermesine ilişkin protokol imzalanmıştı. Ürün Belgelendirme faaliyetlerini TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17065 standardı çerçevesinde akredite olarak gerçekleştiren TSE, oda ve borsaların gerçekleştireceği coğrafi işaretli ürünlerin denetim faaliyetlerinde; sahip olduğu yurt çapındaki yaygın hizmet ağı, teknik altyapı ve yetkin personeli ile teknik destek verecek. Toplantıda coğrafi işaretli ürünlerin denetim planlaması ve raporlanması konusu verilen örnekler ile anlatıldı.

Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler ürün kalitesini garanti etmek, ürünün tanınmışlığını ve katma değeri arttırmaları bunun yanında o yöreye ekonomik katkı sağlamaları açısından büyük önem taşımaktadır.

Tescil edilmiş Coğrafi İşaretlerin sürdürülebilir kalitesinin sağlanması, tarafsız bir şekilde korunması ve denetiminin sağlanması gerekmektedir. Coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının kullanımının denetimi; tescilli coğrafi işaretleri ve geleneksel ürün adlarını taşıyan ürünlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimine ilişkin her türlü faaliyeti kapsamaktadır.