ÇORUM TİCARET BORSASI VETERİNER TEKNİK DESTEK BİRİMİ LABORATUVARI

01.12.2021
ÇORUM TİCARET BORSASI VETERİNER TEKNİK DESTEK BİRİMİ LABORATUVARI

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat ve Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, önümüzdeki günlerde birinci tehdit olarak su problemi ikincisi ise toksikasyon problemi olacağına vurgu yaparak konuya dikkat çekti. Toksinli yem ile beslenen hayvanlarda yapılacak olan tüm aşıların hayvanlarda yetersiz olacağına ve bağışıklığın düşeceğini vurgulayarak hayvansal gıdalarda toksin ölçümlerinin yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Borsa bünyesinde olan Veteriner Teknik Destek Hizmet Birimi Laboratuvarında bölge halk ve hayvan sağlığına hizmet edilmesi adına hayvan hastalıklarının tanı ve teşhisinin yanı sıra, ciddi düzeyde olumsuzluklara yol açan, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden toksinlerin analizlerinin laboratuvarda yapıldığını bildirdi.

Özkubat; ‘’Toksin analizi; tarımsal ürünlerin toplanma ve muhafaza aşamasında oluşabilecek toksin maddelerin incelenmesi ve raporlanması aşamasıdır. Bilindiği üzere tarımsal üretim gıda desteği adına büyük önem taşır. Fakat bu ürünlerin oluşum, toplanma, muhafaza ve dağıtım aşaması sağlıklı ortamlar oluşturulmazsa tüketicini sağlığını olumsuz etkiler.

Üretiminden tüketimine kadar geçen zaman ve ortam koşulları yeterli olmadığında kaliteli bir üretim gerçekleştirilemez. Üretilen tarımsal ürünlere küf ya da başka oluşumlardan ötürü zararlı bakteriler yerleşebilmektedir. Toksin analizleri ise bu ürünlerin kontrolü ve sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşımı adına gerçekleştirilmektedir.

Bir toksin türü olan mikotoksinler, bağışıklık sistemi ile birlikte karaciğeri de direkt olarak etkileyen türlerdir. Karaciğer de birikmesi durumu kanser oluşumuna yol açmaktadır. Küfler ile çoğalan mikotoksinler aynı zamanda hayvan yemlerinde de bulunurlar. Bu nedenle yemleri tüketen hayvanların sütleri, etleri, yumurtaları ya da tüketim ürünleri bu toksinlerin insanlara geçmesine yol açmaktadır.’’ dedi

Bu olumsuzlukların önlenmesi ve tedbirlerin alınması amacıyla toksin analizleri Çorum Ticaret Borsası Veteriner Teknik Destek Hizmet Birimi Laboratuvarımızda yapılmaktadır. Üreticilerimizin ve sanayicilerimizin de aynı bilinçte olduğunu düşünerek laboratuvarımızda verdiğimiz hizmetten yararlanmaya davet ediyoruz ifadelerini kullandı.

Toplantıya Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan da katıldı.